A természeti környezet iránti felelősség elsődleges prioritást élvez. Négy olyan területet határoztunk meg, ahol teljesítményünket folyamatosan javítani szeretnénk:

  • Széndioxid-csökkentés és energiahatékonyság
  • Erőforrás-menedzsment
  • Környezetbarát alapanyag-beszerzés

Néhány példa eddigi eredményeinkből

Éghajlatra gyakorolt hatás csökkentése

Célunk, hogy a 2005. évi szinthez viszonyítva széndioxid-kibocsátásunkat 2020-ig 30%-kal csökkentsük. 2012-re e célkitűzés kétharmadát már teljesítettük. Az egész Európára kiterjedő széndioxid-csökkentési programunk minden telephelyünkre és logisztikai egységünkre vonatkozik, és folyamatosan dolgozunk a kitűzött cél eléréséért.

Fenntartható burgonya- és olajosmag-termesztés

Jelenleg németországi szerződött termelők és argentin olajosmag-termesztők egy csoportjával olyan mintaprojekten dolgozunk, amelynek célja a burgonya- és olajosmag-termesztésben a víz- és energiafogyasztás csökkentése és az agrokemikáliák visszaszorítása. Az egyetemi tudományos kutatás által is támogatott projekt eredményei reményeink szerint a burgonya- és olajosmag-termesztés fenntarthatóságát tovább javító megoldásokra világíthatnak majd rá.

Erőforrás-gazdálkodás

Célunk, hogy erőforrásainkat a teljes ellátási lánc mentén körültekintően használjuk fel. Ennek érdekében célul tűztük ki az élelmiszerhulladékok mennyiségének 11%-os csökkentését (2014 és 2020 között). A nem élelmiszerhulladék mennyiségét a 2014-es szinthez képest 8%-kal kívánjuk csökkenteni 2020-ig. 2010 és 2014 között az élelmiszerhulladékot már 9%-kal, a nem élelmiszerhulladékot pedig 23%-kal sikerült csökkentenünk.

Vízgazdálkodás terén chipsgyárainkra kiemelt figyelmet fordítunk. Célunk, hogy a vízfogyasztást 7,5%-kal csökkentsük 2014 és 2020 között. 2010 és 2014 között a vízfogyasztásunkat már 13%-kal sikerült visszafogni.

Az erőforrás-gazdálkodás egyik alapvető fontosságú témaköre a csomagolóanyagok környezetbarát kialakítása, amit csomagolóanyagaink mennyiségének csökkentésével és újrahasznosíthatóságuk növelésével érhetünk el.

Jövőbeli terveink

  • Célunk az élelmiszerhulladék mennyiségének 11%-os és a nem élelmiszerhulladékok mennyiségének 8%-os csökkentése 2020-ig a 2014. évi szintekhez viszonyítva.
  • Vízfogyasztásunkat 2020-ra 7,5%-kal szeretnénk mérsékelni a 2014. évi szinthez viszonyítva.
  • A csomagolóanyagok használatának optimalizálása. A fenntartható csomagolás iránti kötelezettségvállalásunkat itt tudja elolvasni.
  • Energiafogyasztásunk mennyiségét 10%-al szeretnénk csökkenteni 2020-ig a 2014. évi mennyiséghez viszonyítva.