A természeti környezet iránti felelősség

A természeti környezet iránti felelősség elsődleges prioritást élvez. Négy olyan területet határoztunk meg, ahol teljesítményünket folyamatosan javítani szeretnénk:

  • Környezet-menedzsment rendszer
  • Energiahatékonyság
  • Széndioxid-csökkentés
  • Erőforrás-menedzsment

Néhány példa eddigi eredményeinkből

Környezet-menedzsment rendszer

Gyárainkban bevezetésre kerül az ISO 50001 energia irányítási rendszer, melynek segítségével tervezhetővé és mérhetővé válnak az energiahatékonyság növelésére kitűzött céljaink. Ezen felül a gyárainkban olyan energia irányítási szoftvert használunk, amely hatékonyságnövelési lehetőségek részletes nyomonkövetését és beazonosítását teszi lehetővé.

Megújuló energia

Vállaljuk, hogy növeljük gyárainkban a megújuló energia használatát, és házon belüli megújuló energia előállítására irányuló projekteket fejlesztünk ki. Több gyárunk szerelt már fel napelemeket a tetőre energiaellátás céljából, mint például biogáz termelése szerves hulladék vegyületekből.

Az éghajlatra gyakorolt hatás csökkentése

A Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goal) 13. Pontja (“Climate Action”) az üzleti modellünk egyik fontos területe. Ezért tűztük ki célul, hogy 2023-ra 30%-kal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. E téren 010 és 2018 között már 17%-os csökkenést értünk el. Ez az energiahatékonyságunk fejlesztésének köszönhető, beleértve a technológia modernizálását és a gyárak közötti legjobb megoldások megosztását.

Erőforrás-gazdálkodás

Célunk, hogy erőforrásainkat a teljes ellátási lánc mentén körültekintően használjuk fel. Ennek érdekében folyamatosan keresünk olyan lehetőségeket, amelyek során csökkenthetjük energia- és vízfelhasználásunkat, valamint a csomagolóanyagok gyártását. Meggyőződésünk szerint ez leginkább a hulladék bármilyen formájának elkerülésével lehetséges, ezért a hulladékcsökkentő programjainkat folyamatosan monitorozzuk. Ez nem csak gazdasági, de környezeti szemszögből is kifizetődő.

Hulladék

Megkülönböztetünk élelmiszer- és nem élelmiszerhulladékot. Törekvéseinknek megfelelően különböző célokat állítottunk fel arra vonatkozóan, hogy csökkentsük az élelmiszerhulladék mennyiségét minden termékkategóriánban. A chips és sütött termék kategóriában 2014 és 2018 között 7% (chips) és 16% (sütött termék) csökkenést sikerült elérnünk.

Csomagolás

A nem élelmiszerből származó hulladék egyik alapvető fontosságú témaköre a csomagolóanyagok környezetbarát kialakítása, amit csomagolóanyagaink mennyiségének csökkentésével érhetünk el.

Az Intersnack csoport – az EU törekvésével összehangban – támogatja és folyamatosan keresi a lehetőségeket a csomagolóanyagaink mennyiségének csökkentésére és újrahasznosíthatóságuk növelésére.

  • Célunk a csomagolóanyagok 10%-kal való csökkentése 2022-re (2014-hez képest) meglévő csomagolóanyag portfóliónk további optimalizálásával és hatékonyabb anyagok használatával.
  • 2025-re igyekszünk műanyag fogyasztói csomagolásaink 100%-át újrahasznosítani.

Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, az alábbiak megléte elengedhetetlen – és ezekhez lehetőségekhez mérten hozzájárulunk:

  • a csomagolóanyag-ipar fejlődése és újrahasznosítható fóliák elérhetősége
  • a hulladékgyűjtés, hulladékkezelés és  újrahasznosítás infrastruktúrájának további fejlődése és fejlesztése Európában
  • összehangolt törvényi és kormányzati kezdeményezések Európába
  • helyes fogyasztói hulladékkezelés.

Az innovatív megoldások kifejlesztésében aktívan együttműködünk különböző szervezetekkel, nyilvános-zárt és iparok közötti kezdeményezésekkel.

Mindezek mellett folyamatosan biztosítjuk és ellenőrizzük termékeink és csomagolóanyagaink minőségét, hogy megelőzzük a szükségtelen élelmiszerpocsékolást.

Víz

Vízgazdálkodás terén chipsgyárainkra kiemelt figyelmet fordítunk. Célunk, hogy a vízfogyasztást 7,5%-kal csökkentsük 2014 és 2020 között. 2010 és 2014 között a vízfogyasztásunkat már 13%-kal sikerült visszafogni.

Jövőbeli terveink

  • Energiafogyasztásunk mennyiségét 10%-al szeretnénk csökkenteni 2020-ig a 2014. évi mennyiséghez viszonyítva.
  • Vízfogyasztásunkat 2020-ra 7,5%-kal szeretnénk mérsékelni a 2014. évi szinthez viszonyítva.
  • Célunk az élelmiszerhulladék mennyiségének 11%-os és a nem élelmiszerből származó hulladékok mennyiségének 8%-os csökkentése 2020-ig a 2014. évi szintekhez viszonyítva.
  • A csomagolóanyagok használatának optimalizálása. A fenntartható csomagolás iránti kötelezettségvállalásunkat itt találja
  • 2020 után felülvizsgáljuk céljainkat