Intersnack Magyarország Kft.

Környezet iránti felelősség

A globális környezeti kihívások mind az emberek, mind pedig a bolygó számára veszélyforrást jelentenek.

Környezetért tett erőfeszítéseink

Számos környezeti kihívás áll kapcsolatban egymással. A világ összes üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 8 százalékáért felelős az élelmiszerpazarlás. Ez rendkívül fontos tényező a mi szektorunkban. Globálisan körülbelül az elkészített élelmiszerek egyharmada hulladékként végzi. Egy olyan világban, ahol rengeteg ember éhezik és alultáplált, ez környezeti és emberi katasztrófa is egyben.

Környezetért tett erőfeszítéseinkkel igyekszünk minimalizálni a gyártás során keletkezett hulladék mennyiségét - különös tekintettel a csomagolásra és alapanyagokra. Szintén dolgozunk azon, hogy csökkentsük a CO2 kibocsátást és az energiafelhasználást.

A környezeti lábnyomunk nagy része a beszállítói lánc mentén keletkezik, így beszállítóinkkal együtt dolgozunk azon, hogy ezen káros hatásokat minden területen csökkentsük, ezáltal hozzájárulva egy körkörös gazdaság megvalósulásához.

 

Környezet-menedzsment rendszer

Gyárainkban bevezetésre kerül az ISO 50001 energia irányítási rendszer, melynek segítségével tervezhetővé és mérhetővé válnak az energiahatékonyság növelésére kitűzött céljaink.

Ezen felül a gyárainkban olyan energia irányítási szoftvert használunk, amely hatékonyságnövelési lehetőségek részletes nyomonkövetését és beazonosítását teszi lehetővé.

Megújuló energia

Vállaljuk, hogy növeljük gyárainkban a megújuló energia használatát, és házon belüli megújuló energia előállítására irányuló projekteket fejlesztünk ki.

Több gyárunk szerelt már fel napelemeket a tetőre energiaellátás céljából, mint például biogáz termelése szerves hulladék vegyületekből.

Az éghajlatra gyakorolt hatás

A Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goal) 13. Pontja (“Climate Action”) az üzleti modellünk egyik fontos területe. Ezért tűztük ki célul, hogy 2025-re 30%-kal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

E téren 2010 és 2020 között már 21%-os csökkenést értünk el.

Ez az energiahatékonyságunk fejlesztésének köszönhető, beleértve a technológia modernizálását és a gyárak közötti legjobb megoldások megosztását.

Erőforrás-gazdálkodás

Célunk, hogy erőforrásainkat a teljes ellátási lánc mentén körültekintően használjuk fel. Ennek érdekében folyamatosan keresünk olyan lehetőségeket, amelyek során csökkenthetjük energia- és vízfelhasználásunkat, valamint a csomagolóanyagok gyártását.

Meggyőződésünk szerint ez leginkább a hulladék bármilyen formájának elkerülésével lehetséges, ezért a hulladékcsökkentő programjainkat folyamatosan monitorozzuk. Ez nem csak gazdasági, de környezeti szemszögből is kifizetődő.

 

Csomagolás

A nem élelmiszerből származó hulladék egyik alapvető fontosságú témaköre a csomagolóanyagok környezetbarát kialakítása, amit csomagolóanyagaink mennyiségének csökkentésével érhetünk el.

Az Intersnack csoport – az EU törekvésével összehangban – támogatja és folyamatosan keresi a lehetőségeket a csomagolóanyagaink mennyiségének csökkentésére és újrahasznosíthatóságuk növelésére.

Az innovatív megoldások kifejlesztésében aktívan együttműködünk különböző szervezetekkel, nyilvános-zárt és iparok közötti kezdeményezésekkel.

Mindezek mellett folyamatosan biztosítjuk és ellenőrizzük termékeink és csomagolóanyagaink minőségét, hogy megelőzzük a szükségtelen élelmiszerpocsékolást.

Víz

Vízgazdálkodás terén chipsgyárainkra kiemelt figyelmet fordítunk. Célunk, hogy a vízfogyasztást 7,5%-kal csökkentsük 2014 és 2020 között. 2010 és 2014 között a vízfogyasztásunkat már 13%-kal sikerült visszafogni.

Energiagazdálkodási politika

A hazai sós ropogtatnivalók piacának vezető gyártójaként kiemelt felelősséggel kezeljük az alapvető élelmiszerbiztonsági követelményeknek való megfelelés mellett a vállalatunk környezetre gyakorolt hatásait, beleértve az energiafelhasználással összefüggő környezeti terhelések csökkentését, mindezekkel összefüggésben, a győri gyárunkban az energiagazdálkodási teljesítmény növelését, hatékony energiagazdálkodás működtetését.

Az energiagazdálkodási politikánkról részletesen itt   olvashat.

Hulladék

Megkülönböztetünk élelmiszer- és nem élelmiszerhulladékot. Törekvéseinknek megfelelően különböző célokat állítottunk fel arra vonatkozóan, hogy csökkentsük az élelmiszerhulladék mennyiségét minden termékkategóriánban. A chips és sütött termék kategóriában 2014 és 2018 között 7% (chips) és 16% (sütött termék) csökkenést sikerült elérnünk.

Büszkék vagyunk, hogy gyárainkban 0%-ra csökkentettük az élelmiszerhulladékot. 2020-ban minden gyártás során keletkezett ehető hulladék felhasználásra került vagy állati takarmány vagy komposztálás vagy pedig újrafelhasználás formájában.

Főbb eredményeink

21%-os

CO₂ csökkentés

2010-hez képest

6%-os

csomagolóanyag felhasználás csökkentés

2014-hez képest

0%

élelmiszerhulladék

a termelésünkben 2020-ban

17%-os

vízfelhasználás csökkentés

chipstermelésünk során, 2014-hez képest

Csomagolási vállalásunk

Célunk összhangban van körforgásos törekvésünkkel: minden felesleges csomagolást megszüntetünk, miközben a csomagolóanyagaink teljes újrahasznosíthatóságára törekszünk.

Vállalati szintű stratégiát dolgoztunk ki annak biztosítására, hogy hatékonyabbá tegyük a csomagolás felhasználását.
 

Környezet iránti felelősségvállalás a gyakorlatban

Körforgásos gazdaság

Csomagolás a fenntartható körforgásért

A műanyaghulladék növekedése minket is aggodalommal tölt el, ezért kidolgoztunk egy csomagolási stratégiát: minden felesleges csomagolást igyekszünk megszüntetni, miközben a csomagolóanyagaink teljes újrahasznosíthatóságára törekszünk.