Intersnack Magyarország Kft.

Környezet iránti felelősség

A globális környezeti kihívások mind az emberek, mind pedig a bolygó számára veszélyforrást jelentenek.

Környezetért tett erőfeszítéseink

Számos környezeti kihívás áll kapcsolatban egymással. A világ összes üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 8 százalékáért felelős az élelmiszerpazarlás. Ez rendkívül fontos tényező a mi szektorunkban. Globálisan körülbelül az elkészített élelmiszerek egyharmada hulladékként végzi. Egy olyan világban, ahol rengeteg ember éhezik és alultáplált, ez környezeti és emberi katasztrófa is egyben.

Környezetért tett erőfeszítéseinkkel igyekszünk minimalizálni a gyártás során keletkezett hulladék mennyiségét - különös tekintettel a csomagolásra és alapanyagokra. Szintén dolgozunk azon, hogy csökkentsük a CO2 kibocsátást és az energiafelhasználást.

A környezeti lábnyomunk nagy része a beszállítói lánc mentén keletkezik, így beszállítóinkkal együtt dolgozunk azon, hogy ezen káros hatásokat minden területen csökkentsük, ezáltal hozzájárulva egy körkörös gazdaság megvalósulásához.

 

Gyárainkban bevezetésre kerül az ISO 50001 energia irányítási rendszer, melynek segítségével tervezhetővé és mérhetővé válnak az energiahatékonyság növelésére kitűzött céljaink.

Ezen felül a gyárainkban olyan energia irányítási szoftvert használunk, amely hatékonyságnövelési lehetőségek részletes nyomonkövetését és beazonosítását teszi lehetővé.

Megújuló energia

Vállaljuk, hogy növeljük gyárainkban a megújuló energia használatát, és házon belüli megújuló energia előállítására irányuló projekteket fejlesztünk ki.

Több gyárunk szerelt már fel napelemeket a tetőre energiaellátás céljából, mint például biogáz termelése szerves hulladék vegyületekből.

Az éghajlatra gyakorolt hatás

A Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goal) 13. Pontja (“Climate Action”) az üzleti modellünk egyik fontos területe. Ezért tűztük ki célul, hogy 2025-re 30%-kal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

E téren 2010 és 2020 között már 21%-os csökkenést értünk el.

Ez az energiahatékonyságunk fejlesztésének köszönhető, beleértve a technológia modernizálását és a gyárak közötti legjobb megoldások megosztását.

Erőforrás-gazdálkodás

Célunk, hogy erőforrásainkat a teljes ellátási lánc mentén körültekintően használjuk fel. Ennek érdekében folyamatosan keresünk olyan lehetőségeket, amelyek során csökkenthetjük energia- és vízfelhasználásunkat, valamint a csomagolóanyagok gyártását.

Meggyőződésünk szerint ez leginkább a hulladék bármilyen formájának elkerülésével lehetséges, ezért a hulladékcsökkentő programjainkat folyamatosan monitorozzuk. Ez nem csak gazdasági, de környezeti szemszögből is kifizetődő.

 

Csomagolás

A nem élelmiszerből származó hulladék egyik alapvető fontosságú témaköre a csomagolóanyagok környezetbarát kialakítása, amit csomagolóanyagaink mennyiségének csökkentésével érhetünk el.

Az Intersnack csoport – az EU törekvésével összehangban – támogatja és folyamatosan keresi a lehetőségeket a csomagolóanyagaink mennyiségének csökkentésére és újrahasznosíthatóságuk növelésére.

Az innovatív megoldások kifejlesztésében aktívan együttműködünk különböző szervezetekkel, nyilvános-zárt és iparok közötti kezdeményezésekkel.

Mindezek mellett folyamatosan biztosítjuk és ellenőrizzük termékeink és csomagolóanyagaink minőségét, hogy megelőzzük a szükségtelen élelmiszerpocsékolást.

Víz

Vízgazdálkodás terén chipsgyárainkra kiemelt figyelmet fordítunk. Célunk, hogy a vízfogyasztást 7,5%-kal csökkentsük 2014 és 2020 között. 2010 és 2014 között a vízfogyasztásunkat már 13%-kal sikerült visszafogni.

Energiagazdálkodási politika

A hazai sós ropogtatnivalók piacának vezető gyártójaként kiemelt felelősséggel kezeljük az alapvető élelmiszerbiztonsági követelményeknek való megfelelés mellett a vállalatunk környezetre gyakorolt hatásait, beleértve az energiafelhasználással összefüggő környezeti terhelések csökkentését, mindezekkel összefüggésben, a győri gyárunkban az energiagazdálkodási teljesítmény növelését, hatékony energiagazdálkodás működtetését.

Az energiagazdálkodási politikánkról részletesen itt   olvashat.

Hulladék

Megkülönböztetünk élelmiszer- és nem élelmiszerhulladékot. Törekvéseinknek megfelelően különböző célokat állítottunk fel arra vonatkozóan, hogy csökkentsük az élelmiszerhulladék mennyiségét minden termékkategóriánban. A chips és sütött termék kategóriában 2014 és 2018 között 7% (chips) és 16% (sütött termék) csökkenést sikerült elérnünk.

Büszkék vagyunk, hogy gyárainkban 0%-ra csökkentettük az élelmiszerhulladékot. 2020-ban minden gyártás során keletkezett ehető hulladék felhasználásra került vagy állati takarmány vagy komposztálás vagy pedig újrafelhasználás formájában.

Főbb eredményeink

21%-os

CO₂ csökkentés

2010-hez képest

6%-os

csomagolóanyag felhasználás csökkentés

2014-hez képest

0%

élelmiszerhulladék

a termelésünkben 2020-ban

17%-os

vízfelhasználás csökkentés

chipstermelésünk során, 2014-hez képest

Csomagolási vállalásunk

Célunk összhangban van körforgásos törekvésünkkel: minden felesleges csomagolást megszüntetünk, miközben a csomagolóanyagaink teljes újrahasznosíthatóságára törekszünk.

Vállalati szintű stratégiát dolgoztunk ki annak biztosítására, hogy hatékonyabbá tegyük a csomagolás felhasználását.
 

Környezet iránti felelősségvállalás a gyakorlatban

Körforgásos gazdaság

Csomagolás a fenntartható körforgásért

Olyan csomagolásra van szükségünk, amely frissen és biztonságosan tartja termékeinket – de nem a bolygó rovására. Emiatt hoztuk létre Csomagolási vállalásunkat, mely során az Intersnack célja, hogy csökkentse a műanyag felhasználást 15%-kal, és elérje, hogy a műanyag csomagolóanyagok 100%-ban újrahasznosíthatók legyenek 2025-re.

Tudjuk, hogy ezek kihívást jelentő célok, de büszkén jelenthetjük be, hogy a 2022-es év végéig 11%-kal csökkentettük a csomagolóanyag felhasználásunkat.

A következő lépéseket az anyagfelhasználás további csökkentése érdekében fogjuk megtenni, miközben együttműködünk partnereinkkel a nemzeti újrahasznosítási infrastruktúra fejlesztése érdekében, folyamatos úton a fenntartható körforgás felé.