Társadalmi felelősségvállalás a gyakorlatban
Makadámdió
A malawi kisgazdák első makadámdió betakarítása
A fenntartható beszerzés iránti elkötelezettségünk részeként az Intersnack helyi projektekben vesz részt, hogy átláthatóbb és fenntarthatóbb ellátási láncokat hozzon létre. Ennek középpontjában a helyi gazdálkodók és feldolgozók támogatása áll, hogy elérhetővé váljanak számukra a nemzeti és nemzetközi piacok.
Ezeknek a helyi projekteknek a célja, hogy pozitív és jelentős szerepet játsszanak a termékeink fenntartható beszerzéséhez szükséges kapacitás kiépítésében, és hozzájáruljanak stratégiai céljaink eléréséhez. Ilyen helyi projekt például a malawi makadámdió projekt, amely az Intersnack, a beszállítónk, a Sympany, a holland külügyminisztérium, valamint a DAPP (Development Aid from People to People) Malawi hosszútávú együttműködése.
A malawi kistermelők számára régóta problémát jelentett, hogy nem rendelkeztek a makadámdió termesztéséhez és értékesítéséhez szükséges anyagokkal, ismeretekkel és értékesítési csatornákkal. Ezenkívül az is akadályt jelentett, hogy a makadámdió-csemete elültetésétől az első dió betakarításáig hét év telik el, és a fák csak további három-öt év múlva állnak teljes terméshozamba.
„A makadámdió palántázás mellett a projekt révén értékes ismereteket szereztem a makadámdió termesztésének legjobb módjáról és a betegségek megelőzéséről. Megtanultam azt is, hogyan lehet a legjobban kihasználni a földet, ha ezeket a dióféléket más növényekkel, például hüvelyesekkel együtt termesztjük.”
Odetta, a Macadamdió projekt egyik résztvevője
Az együttműködési projekt által a termelők új bevételi forráshoz juthattak. Mióta 2014-ben ez az együttműködés elkezdődött, partnereink segítségével sikerült több mint 300 000 makadámdió fát biztosítani a gazdáknak. Eddig 3 000 kistermelőt értünk el a projekttel, akiknek 50%-a nő.
Az első szüretelés kitűzött időpontja 2022 volt, de a makadámdió fák magjait jóval korábban sikerült begyűjteni, 2020-ban.
Társadalmi felelősség
Elkötelezettek vagyunk az ellátási láncainkban uralkodó munkakörülmények folyamatos javítása mellett. Párbeszéden és ellenőrzéseken keresztül értékeljük az esetleges problémákat és kockázatokat. Beszállítóinkkal, partnereinkkel és a többszörösen érdekelt feleket érintő kezdeményezésekkel együttműködve igyekszünk javítani a munkakörülményeket, a terméshozamokat, a termékminőséget és az ellátási láncunkban dolgozó gazdálkodók megélhetését.